Utstillinger

DEN 40. UTGAVE AV VÅRUTSTILLINGEN

Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Fotogalleriet har gleden av å invitere til den 40. utgave av Vårutstillingen, en årlig utstilling som i tradisjonens tro fokuserer på å stille ut et bredt utvalg av samtidskunst fra det fotografiske fagfeltet. I år, for første gang, har FFF og Fotogalleriet også invitert NŌUA & Stormen kunst/dájdda som medarrangør for deler av utstillingen.

Vi ønsker alle velkommen til utstillingsåpning lørdag 8. mai i Bodø, og ser frem til å åpne i Oslo så snart vi vet mer. I mellomtiden kan man både titte inn gjennom vinduene til Fotogalleriet og også oppleve hele Vårutstillingen digitalt. Lenke til utstillingens offisielle nettsted blir offentliggjort på lørdag 8. mai.

Siden 1976 har Vårutstillingen vært en sentral begivenhet for norsk fotografisk kunst. I 45 år med nesten like mange utgaver har denne rekken med kunstnerjuryerte utstillinger fremmet fotografiets posisjon i det norske kunstfeltet for fotokunst. Som en del av en lang Salongtradisjon presenterer Vårutstillingen arbeider som er valgt gjennom en fagfellejuryering basert på åpen innsendelse. Hver utgave av Vårutstillingen gir oss innblikk i hva som opptar kunstnere i fotokunstmiljøet i vår samtid.

I løpet av Vårutstillingens visningsperiode vil en rekke utstillingsvideoer og presentasjoner være tilgjengelige på utstillingens offisielle nettside. Følg også FFF og Fotogalleriets Instagram for mer informasjon og innsyn i utstillingen både i Oslo og Bodø.

VÅRUTSTILLINGEN
Vårutstillingen ble opprettet av kunstnere for andre kunstnere i 1976 da det ble vedtatt av FFFs generalforsamlingen at forbundet selv skulle arrangere en kunstnerjuryert utstilling. Som et motsvar til Statens Høstutstillingen, den offisielle Salongen for visning av samtidskunst i Norge, ble Vårutstillingen etablert for å sikre at det hvert år vises fotokunst som er relevant og representativ for dagens samtidskunstnere. Utstillingen er basert på åpen innsendelse og en grundig fagfellejurying.

Siden 2010 har Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) årlig tildelt Fotokunstprisen, Norges største pris for fotografiske verk i Norge, til en av de deltagende kunstnerne i Vårutstillingen. Prisen for 2021 vil bli delt ut i etterkant av utstillingens åpningsdato. Mer informasjon vil komme.

FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER
Forbundet Frie Fotografer (FFF) ble dannet etter initiativ av Knut Evensen og Robert Meyer i 1974 da behovet for å fremme anseelsen for kunstnerisk fotografi var stort. Siden har FFF vært en landsdekkende medlemsorganisasjon som favner bredt og driver et ambisiøst faglig og politisk arbeidet for å kunne formidle kunstfotografiet i Norge, samt ivareta kunstnernes fagpolitiske interesser.

FOTOGALLERIET
Fotogalleriet er den første nordiske institusjonen utelukkende dedikert til fotografering som kritisk kunstnerisk praksis. Siden oppstarten i 1977 har Fotogalleriet fungert som en brobygger mellom den nasjonale og internasjonale diskursen rundt fotografi. Visningsstedet er lokalisert i Oslo sentrum, og vårt hovedmål er å formidle og styrke kunnskap om fotografi som et medium for kunstnerisk uttrykk. Fotogalleriet har samarbeidet tett med FFF i fire tiår med arrangeringen av Vårutstillingen.

NOUA
NŌUA er en kunstnerdreven arena for foto som samtidskunst i Bodø sentrum. NŌUA samarbeider med kunstnere, kuratorer, skribenter og kunsthistorikere fra inn- og utland for å skape et program som fremmer samtaler og nytenking rundt foto som samtidskunst og presenterer relevante kunstproduksjoner og kunstnerskap. NŌUAs program av foredrag, kunstnersamtaler og utstillinger, samt fotoboksamling, presenteres først og fremst i deres lokaler i Bodø, men iblant også utenbys og utenlands i samarbeid med eksterne aktører.

STORMEN KUNST/DÁJDDA
Stormen kunst/dájdda er et visningsrom for samtidskunst i Stormen bibliotek. Visningsrommet har et utstillingsprogram som går gjennom hele året og utstillingene er gratis og åpen for alle. Kurator er fra 2021 Stian Hansen.

Delta og del Facebook-eventet her

siste