Nyheter

PREMIERE AV MARIN HÅSKJOLDS «HVA ER EN KVINNE?»

FILMVISNING AV MARIN HÅSKJOLDS HVA ER EN KVINNE?

Tid: 19. juni, kl. 18:00-19:300
Sted: Vega Scene, Hausmanns gate 28

”Det har vært mye fokus på kjønnspolitikk og feminisme de siste årene. Debatten har vært rå og til og med skapt skiller i kvinnebevegelsen. I 'Hva er en kvinne?' tar jeg ingens side, men gir publikum en mulighet til å selv reflektere. Jeg opplever at denne diskusjonen kan være både skremmende og personlig, men det er virkelig viktig å delta i den. Jeg håper at denne filmen vil belyse denne debatten og at den når ut til et større publikum”
– Marin Håskjold

Fotogalleriet og Vega Scene er glade over å ønske velkommen til Oslo-premieren av Hva er en kvinne? (2020, 14'13), en kortfilm av Marin Håskjold som sikter på å utforske eksistensielle spørsmål rundt kjønn og identitet.

Karakterene og manuset til filmen er hentet fra kommentarfelt og artikler delt i en lukket, norsk, feministisk Facebookgruppe. Her har problemstillinger knyttet til kjønn og transrettigheter tvunget fram filosofiske refleksjoner rundt de innarbeidede samfunnsmessige normene som dikterer våre liv, vår oppførsel og vår opplevelse av egne kropper. Filmen spør: Hvem kan definere hvem som er en kvinne og hvem som ikke er det? Er kjønn biologisk eller sosialt kodet?

Håskjold jobber improvisatorisk og intuitivt, heller enn å ta utgangspunkt i et tradisjonelt manus, for å skape dialoger og videre undersøkelser, og skaper komplekse karakterer for å spisse diskusjonen rundt hva som står på spill i samtaler om identitet- og kjønnsproblematikk.

Filmvisningen etterfølges av en diskusjon mellom regissør Marin Håskjold, kurator og skribent Tominga O'Donnell og skuespiller Mina Alette Høvik.

Etter samtalen, vil Håskjolds debutfilm I kveld er det lov å være mann (2017, 13') vises. Det som til å starte med kan virke som et spøkefullt påfunn – en mann som ifører seg kjole til julebordet – eskalerer til en performativ behandling av hierarkiske kjønnsforhold.

Arrangementet er en del av et lengre samarbeid mellom Fotogalleriet og Vega Scene for å presentere kunstverk som befinner seg i krysningsfeltet mellom visuell kunst og film.

NB! Samtalen vil avholdes på norsk. Filmene har norsk tale, men er tekstet på engelsk. Billetter kan kjøpes vis eBillett gjennom Vega Scene (link: https://checkout.ebillett.no/287/events/12153/purc...). Fotogalleriet har et begrenset antall gratisbilletter til rådighet, som deles ut på etterspørsel til de som er først til mølla. For å etterspørre gratisbillett (kun én per pers, totalt ti billetter), send mail til [email protected].

OM DELTAGERNE

Marin Håskjold(f. 1993, Trondheim) er en kunstner og filmskaper. Hun har deltatt på en rekke gruppeutstillinger og filmfestivaler som blant andre Rainbow Umbrella Film Festival i London og LGBT Toronto Film Festival. Håskjold er utdannet ved Norland film- og kunstskole i Kabelvåg, Lofoten, og har en Bachelor fra Tromsø Kunstakademi.Hva er en kvinne?debuterte under Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Mina Alette Høvik(f. 1995, Halden) er en skuespiller og blogger. Hun spiller Juni i Hva er en kvinne? Høvik har gjort seg bemerket som en stemme i den offentlige debatten rundt kjønnsidentitet. Som 16-åring gikk bloggen hennes viralt da hun offentliggjorde at hun er trans. I 2018 var hun på forsiden av KK.

Tominga Hope O’Donneller førstekonservator i samtidskunst på Munchmuseet, og har vært kurator for Munchmuseet i bevegelse (2016–2019), et program med midlertidige kunstprosjekt i ulike rom i bydel Gamle Oslo med en skeiv kuratorisk tilnærming. Hun/hen er, blant annet, utdannet ved Universitet i Oxford og sin kuratorutdannelse fra Royal College of Art i London. O’Donnell har doktorgrad fra Arkitekthøyskolen i Oslo om utstillingen som en romlig konstruksjon. Hun/hen er i tillegg førsteamanuensis (20%) på Kunstakademiet – Institutt for Samtidskunst ved Universitetet i Bergen (2018–).

OM ORGANISATORENE

Fotogalleriet er Skandinavias eldste visningsrom for fotografi og bevegelige bilder. Som ikke-kommerisell stiftelse, kommer institutusjonens hovedfinansiering fra Norsk Kulturråd. Ytterligere finansiering kommer fra Norsk fotografisk fond (Nofofo). Fotogalleriet mottar også økonomiske tilskudd fra Kulturdepartementet og Oslo kommune.

Vega Scene er en kvalitetskino og et lite storbyteater som fokuserer på aktuelle filmer og ny dramatikk.

siste