News

SKEIVE IKONER PROGRAM OG ARRANGEMENTER


Program april — september 2022

I forbindelse med utstillingen og boken ‘Skeive Ikoner’ av fotograf Fin Serck-Hanssen og forfattere Bjørn Hatterud og Caroline Ugelstad Elnæs produserer Fotogalleriet et omfattende tverrfaglig program som strekker seg fra etter den offisielle jubileumsdagen 21. april til og med Oslo Kulturnatt 16. september 2022.

Programmet skal hedre og belyse arbeidet og livshistoriene til de som er avbildet i prosjektet, og skape møter og dialog med generasjonene med skeive som er født i senere tid. På denne måten håper vi å trekke linjer mellom det banebrytende arbeidet for rettigheter, frigjøring og likestilling ikonene har gjort over flere tiår, og arbeidet som gjøres for et mer inkluderende samfunn i dag.

Arrangementene presenteres på Fotogalleriet i april-mai, på Det Norske Teatret i mai-juni, og på Vega Scene fra og med juni i samarbeid med Oslo/Fusion, Norges eneste filmfestival med LHBTQIA+-fokus.

Ved å knytte sammen ulike fagfelt og arenaer håper vi å gjøre det unektelig og bredt tilgjengelig hvordan de som er avbildet og intervjuet i ‘Skeive Ikoner’ har bidratt til samfunnet som vi kjenner i dag, og ført til økt kunnskap, mangfold, tilgang, og likestilling ikke bare for skeive, men for alle.

Vi ønsker samtidig også å belyse de kampene som fortsatt eksisterer i Norge, i skeive og feministiske miljøer, og utenfor Norges landegrenser. Dette vil synliggjøres gjennom filmprogrammet og på klubbkvelden som finner sted 3. juni.

Programmet for ‘Skeive Ikoner’ er kuratert av programkoordinator Miki Gebrelul, og formidlingsansvarlig for Fotogalleriet Håkon Traaseth Lillegraven. Kunstnerisk leder for Fotogalleriet og kurator av ‘Skeive Ikoner’ er Antonio Cataldo. Filmprogrammet er kuratert av Bård Ydén, festivalleder for Oslo/Fusion, og Truls Foss, kinosjef for Vega Scene på bestilling fra Fotogalleriet. Koordinator for arrangementene ved Det Norske Teatret er kommunikasjonssjef Ida Michaelsen.

Lyd fra arrangementene tas opp og arkiveres hos Radiorakel, verdens eldste kvinneradio, stiftet i 1982, teknisk produksjon ved Andreas Foldberg.

Programmet har mottatt støtte fra Kulturrådet og Fritt Ord.

Vi gleder oss til å se dere!APRIL

TORSDAG 21. APRIL

50 år siden avskaffelsen av straffeparagraf 213 og avkriminaliseringen av homofile relasjoner mellom menn i Norge. Regjeringen beklager.


TORSDAG 28. APRIL KL.18:00-20:00

TEMAKVELD 1: HOMOKAMP OG PRIDE

Sted: Fotogalleriet, Møllergata 34, Oslo

Medvirkende: Brita Møystad Engseth (TV vert og filmkritiker), Reidar Engesbak (journalist, BLIKK), Morten Rudå (skuespiller), Thee Yezen Al-Obaide (Salam), Isak Bradley (PKI/Trans Pride)MAI


FREDAG 6. MAI KL.14:00-17:00

SYMPOSIUM: UTDANNING, HELSE OG NORMATIVE STRUKTURER

Sted: Fotogalleriet, Møllergata 34, Oslo

Medvirkende: Esben Esther Pirelli Benestad (Professor Emerit, lege og sexolog), Lill-Ann Chepstow Lusty (fotograf), Christine Jentoft (FRI), Joseph Mardelli (Skeiv Verden), Øyvin Palm (byråkrat og aktivist, tidl.Helseutvalget)


LØRDAG 7. MAI KL.14:00-17:00

UTSTILLINGSFINISSAGE OG PERFORMANCE AV TOR ERIK BØE MED GJESTER: ‘JOIE DE VIVRE’

Sted: Fotogalleriet, Møllergata 34, Oslo

Medvirkende: Tor Erik Bøe, Maurice Budini, Mia Waage, Sofia Su, Bastian Sand Scharning


TIRSDAG 10. MAI KL.18:00-19:00

TEMAKVELD 2: KJÆRLEIK I LITTERATUREN

Sted: Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8, Oslo

Medvirkende: Gerd Brantenberg og Gudmund Vidsun i samtale med Caroline Ugelstad Elnæs


TORSDAG 19. MAI KL.18:00-19:00

TEMAKVELD 3: KJÆRLEIK I DANSEN

Sted: Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8, Oslo

Medvirkende: Ulf Nilseng i samtale med Carl Aquilizan og Jae NyamburahJUNI

FREDAG 3. JUNI KL.20:00-03:00

SKEIVE IKONER KLUBBKVELD

Sted: The Villa, Møllergata 23, Oslo

I forbindelse med utstillingen ‘Skeive Ikoner’ inviterer Fotogalleriet til en “ikonisk” klubbkveld på The Villa! To av ikonene i utstillingen, Halvard Haldorsen og Reidar Engesbak (DJ Deadswan), har vært aktive som DJs, kunstnere, og musikkprodusenter i flere tiår, og dette blir en unik mulighet til å høre de spille i Oslo samme kveld, med DJs fra den yngre skeive klubbscenen. Med skreddersydd visuelt design av Harald Lunde Helgesen fra designkollektivet HAiKw/ skaper klubbkvelden et møte mellom ulike generasjoner skeiv musikk, estetikk, og klubbkultur.

Medvirkende bekreftes fortløpende, se fotogalleriet.no


SØNDAG 12. JUNI KL.15:00-16:00

TEMAKVELD 5: KJÆRLEIK I TEATRET

Sted: Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8, Oslo

“I samband med Skeivt kulturår har Det Norske Teatret og Fotogalleriet samarbeid om utstillinga Skeive Ikoner. Under årets Heddadagane ønskjer vi å markere det skeive kulturåret m.a. gjennom ein panelsamtale i forkant av framsyninga Tid for glede søndag 12. juni kl. 15.00. Dette arrangementet avsluttar ei samtalerekke som Det Norske Teatret og Fotogalleriet arrangerer. Samtalen vil handle om i kva grad teateret har vore og er ein fristad for skeive. Om korleis skeiv kjærleik har blitt og blir framstilt på scenen. Kan det vere sånn at tilhøva i samfunnet utanfor har utvikla seg raskare enn dei historiene vi får oppleve i teateret. Er det skilnad på skeiv kunst og kunst for skeive? Er teateret så liberalt og inkluderande som vi gjerne liker å tenke? Kva kan kunst og teater bety i den skeive likestillings- og frigjeringskampen?”

Medvirkende bekreftes fortløpende, se fotogalleriet.no‘SKEIVE IKONER’ FILMPROGRAM

DATOER OG TIDER TBC

Sted: Vega Scene, Hausmanns gate 28, Oslo

Tid: Visningsdatoer og -tider bekreftes fortløpende. Se fotogalleriet.no og vegascene.no for mer informasjon.

Som del av programmet vil det vises program bestående av kortfilmer, spillefilmer, både dokumentariske, eksperimentelle, og fiksjonsfilmer fra 1980-tallet frem til i dag! Som resten av programmet fokuserer det på møter mellom ulike generasjoner skeive og krysningsfeltet mellom kunst, film, samfunn, helse, politikk, og aktivisme!

Medvirkende filmer vil blant annet være:

SPINNING (7 min, 2006) - Heidi Arnesen; KOMPISAR (21 min, 2007) - Magnus Mork; ANTI-REPRODUCTIVE MATING RITUAL (6 min, 2011) - Vebjørn G. Møllberg; FØR HUN KOM, ETTER HAN DRO (22 min, 2012) - Marja Bål Nango; BUNKER (30 min, 2015) - Vibeke Heide; THE COLLECTORS (17 min, 2016) - Sabina Jacobsson; HVA ER EN KVINNE? (15 min, 2020) - Marin Håskjold

Filmprogrammet er kuratert av Bård Ydén, festivalleder for Oslo/Fusion, og Truls Foss, kinosjef for Vega Scene på bestilling fra Fotogalleriet.


LØRDAG 16. SEPTEMBER

KONSERT SOM DEL AV OSLO KULTURNATT

Tid og sted: TBC

Medvirkende: Kristin Norderval m.fl.

Medvirkende bekreftes forløpendelatest