Utstillinger

DAYS

Ellinor Aurora Aasgaard og Zayne Armstrong presenterer den eksperimentelle såpeoperaen Days på Fotogalleriet. Prosjektet utforsker hvordan «husmor-tv» som kulturelt fenomen, kan være en kilde til solidaritet og sosiale adferdsmønstre.

Days tar for seg det ikke så synlige, men raskt voksende prekariatet: en ny sosial klasse skapt av neoliberalismens falske løfter om frihet, autentisitet og fleksibilitet.

I Days møter vi et sett med hovedkarakterer med ulike utfordringer knyttet til å det befinne seg i en økonomisk ustabil situasjon. Vi følger deres en hverdag som overkvalifiserte, i dårlige betalte jobber, gjennom en handling som utspiller seg i den lokale baren, et hostel, et galleri og et oppstartsfirma. Gjennom karakterenes emosjonelle og moralske konflikter, blir vi vitne til hvordan den prekære livsstilen, ikke bare skaper personlige problemer, men også blir kilde til mellommenneskelig drama.

Aasgaard og Armstrong kombinerer den flate, billige såpeoperaestetikken med «magisk realisme». Slik speiles absurditeten som eksisterer innenfor sjangeren, men også i samfunnet generelt. I arbeidet med Days oppstår flere kryssende felleskap: felleskapet mellom karakterene på skjermen, det felleskapet som oppstår mellom produksjonsteamet, og blant publikummet i Berlin og internasjonalt som alle er påvirket av utfordringene som vår neoliberalistiske virkelighet bringer med seg. Gjennom disse felleskapene, legger arbeidet opp til samtaler om hvordan sosiale, politiske og kulturelle kontekster påvirker erfaringene til dem som lever av immaterielt, emosjonelt og abstrakt arbeid.Gjennom en video-installasjon over flere flater iscenesatt i kulissene fra innspillingen, utforsker utstillingen hva som skjer når den «lavkulturelle» såpeoperaen blir omgjort til en kulturell produksjon i en kunstinstitusjon. Erstattes økonomisk kapital av kulturell kapital? Kan såpeoperaenes brede publikumsappell ha en overføringsverdi til kunstinstitusjonen, og skape et fellesskap for prekariatet? Og, kan man synliggjøre denne klassen ved å i visningsrommet åpne opp for en offentlig samtale om denne samfunnsklassen? Eller erstatter vi simpelthen hegemoniske modeller med hverandre?

OM KUNSTNERNE

Ellinor Aurora Aasgaard (født i 1991 i Kristiansand, NO) fikk en BFA fra Kunstakademiet i Malmø (SE) i 2012. Aagaards installasjoner beveger seg mellom form og funksjon, kunst og design, diskurs og avsky. Hun skaper en samtale om de intrikate strukturene som definerer kunstverdenen, sosialisering, distribusjon og verdiskapning. Aasgaard, jobbet som en duo med Bror Sander Berg Størseth under navnet Aurora Sander. Deres arbeid har vært utstilt på en rekke gallerier og instutisjoner, blant dem: UKS (NO), Passerelle Centre d’art contemporain (FR), La Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (IT), den syvende Moskvabiennalen (RU), Yamamoto Gendai (JP), Overgaden institut for samtidskunst (DK), Nicolai Wallner (DK) og Sandy Brown (DE). Aasgaard har vært gjestelærer på Prosjektskolen in Oslo og UdK in Berlin. Hun jobber for tiden også med åpningsutstillingen på det nye Nasjonalmuseet i Oslo, i tillegg til andre utstillinger på Vestfossen Kunstlaboratorium, Bærum Kunsthall, Kinderhook & Caracas (Berlin) og Kling & Bang (Reykjavik).

Zayne Armstrong er en Amerikansk/Britisk kunstner født i California på 80-tallet. Han studerte kunst ved The New School University in New York, Central Saint Martins i London and Piet Zwart Institute in Rotterdam, hvor han utviklet sin filmpraksis. Hans tekster og filmarbeid bruker historiefortelling til å sette spørsmål rundt eierskap knyttet til identitet og forfatterskap, og jobber ofte med representasjon av kunstnere og felleskap, og hvordan de formes, opphører og kollapser. Han har hatt soloutstillinger ved Seen Through, og Hermes und der Pfau (Stuttgart), NextVisit (Berlin) og nylig på Lago Mio artist residency, Lugano (CH). Han har også vært en del av en rekke internasjonale gruppeutstillinger, blant dem på Ausstellungsraum Klingental (Basel), X-Initiative (NYC), Oracle (Berlin), Tate Modern, David Roberts Art Foundation, og Institute of Contemporary Arts (London). Han var en del av den virtuelle kuratoriale identiteten Agatha Valkyrie Ice og hennes Oslo10 residens (Basel); han hadde produksjonsresidens på THEVIEW Studio (Genova); og han var den andre halvdelen av kunstnerduoen S/Z, med Elliott Elliott. Han forbereder for øyeblikket en novelle for publikasjon hos Montez Press, London.

TAKK TIL

Fotogalleriet er takknemling for den kontinuerlige støtten fra Kulturådet, Norsk Fotografisk Fond (NoFoFo) og Oslo Kommune. Vi er også takkskyldige til Kulturdepartementet for deres utstillingshonorarordning.

Produksjonen av Days har blitt gjort mulig gjennom generøs støtte fra Billedkunstnernes Vederlagsfond, Fritt Ord, Fond for Lyd og Bilde og Kulturfondet fra Kulturådet.

Den første episode av Days, er skrevet i samarbeid med Lene Berg, Zain Saleh, JP Horstmann og Seán Gallen. Rollebesetningen inkluderer: Fan Popo, Ruth Rosenfeld, Alaa Abdullatif, Andrea Birmingham, Julie Chance, Elena Schmidt, Meri Koivisto, Robin Schick, Ottokar Lehrner, Murat Dikenci, Ana Kavalis, Marie Noël, Jens Bluemlein, Juan Carlos Cuadrado, Kotti Yun. Scenografien er produsert i samarbeid med Elizabeth Ravn, Nicholas Korody, 333 Boyz, Ulrike Buck og Bob Kil.

siste