Nyheter

SKEIVE IKONER PROGRAM

Program april — oktober 2022

I forbindelse med utstillingen og boken ‘Skeive Ikoner’ av fotograf Fin Serck-Hanssen og forfattere Bjørn Hatterud og Caroline Ugelstad Elnæs produserer Fotogalleriet et omfattende tverrfaglig program som strekker seg fra etter den offisielle jubileumsdagen 21. april til og med oktober 2022.

Programmet skal hedre og belyse arbeidet og livshistoriene til de som er avbildet i prosjektet, og skape møter og dialog med generasjonene med skeive som er født i senere tid. På denne måten håper vi å trekke linjer mellom det banebrytende arbeidet for rettigheter, frigjøring og likestilling ikonene har gjort over flere tiår, og arbeidet som gjøres for et mer inkluderende samfunn i dag.

Arrangementene presenteres på Fotogalleriet i april-mai, på Det Norske Teatret i mai-juni, og på Vega Scene fra og med juni i samarbeid med Oslo/Fusion, Norges eneste filmfestival med LHBTQIA+-fokus.

Ved å knytte sammen ulike fagfelt og arenaer håper vi å gjøre det unektelig og bredt tilgjengelig hvordan de som er avbildet og intervjuet i ‘Skeive Ikoner’ har bidratt til samfunnet som vi kjenner i dag, og ført til økt kunnskap, mangfold, tilgang, og likestilling ikke bare for skeive, men for alle.

Vi ønsker samtidig også å belyse de kampene som fortsatt eksisterer i Norge, i skeive og feministiske miljøer, og utenfor Norges landegrenser. Dette vil synliggjøres gjennom filmprogrammet og på klubbkvelden som finner sted 3. juni.

Programmet for ‘Skeive Ikoner’ er kuratert av programkoordinator Miki Gebrelul, og formidlingsansvarlig for Fotogalleriet Håkon Traaseth Lillegraven. Kunstnerisk leder for Fotogalleriet og kurator av ‘Skeive Ikoner’ er Antonio Cataldo. Filmprogrammet er kuratert av Bård Ydén, festivalleder for Oslo/Fusion på bestilling fra Fotogalleriet. Truls Foss, programsjef for Vega Scene og Frogner Kino er samarbeidspartnere for filmvisning. Koordinator for arrangementene ved Det Norske Teatret er kommunikasjonssjef Ida Michaelsen.

Lyd fra arrangementene tas opp og arkiveres hos Radiorakel, verdens eldste kvinneradio, stiftet i 1982, teknisk produksjon ved Andreas Foldberg.

Programmet har mottatt støtte fra Kulturrådet og Fritt Ord.

Vi gleder oss til å se dere!


APRIL

TORSDAG 21. APRIL

50 år siden avskaffelsen av straffeparagraf 213 og avkriminaliseringen av homofile relasjoner mellom menn i Norge. Den norske regjering beklager.

TORSDAG 28. APRIL KL.18:00-20:00

TEMAKVELD 1: HOMOKAMP OG PRIDE

Sted: Fotogalleriet, Møllergata 34, Oslo

Medvirkende: Brita Møystad Engseth (TV vert og filmkritiker), Reidar Engesbak (journalist, BLIKK), Morten Rudå (skuespiller), Thee Yezen Al-Obaide (Salam), Isak Bradley (PKI/Trans Pride)


MAI

FREDAG 6. MAI KL.14:00-17:00

SYMPOSIUM: UTDANNING, HELSE OG NORMATIVE STRUKTURER

Sted: Fotogalleriet, Møllergata 34, Oslo

Medvirkende: Esben Esther Pirelli Benestad (Professor Emerit, lege og sexolog), Lill-Ann Chepstow Lusty (fotograf), Christine Jentoft (FRI), Joseph Mardelli (Skeiv Verden), Øyvin Palm (byråkrat og aktivist, tidl.Helseutvalget)


LØRDAG 7. MAI KL.14:00-17:00

UTSTILLINGSFINISSAGE OG PERFORMANCE AV TOR ERIK BØE MED GJESTER: ‘JOIE DE VIVRE’

Sted: Fotogalleriet, Møllergata 34, Oslo

Medvirkende: Tor Erik Bøe, Maurice Budini, Mia Waage, Sofia Su, Bastian Sand Scharning


TIRSDAG 10. MAI KL.18:00-19:00

TEMAKVELD 2: KJÆRLEIK I LITTERATUREN

Sted: Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8, Oslo

Medvirkende: Gerd Brantenberg og Gudmund Vidsun i samtale med Caroline Ugelstad Elnæs


TORSDAG 19. MAI KL.18:00-19:00

TEMAKVELD 3: KJÆRLEIK I DANSEN

Sted: Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8, Oslo

Medvirkende: Ulf Nilseng i samtale med Carl Aquilizan og Jae Nyamburah


JUNI

SØNDAG 12. JUNI KL.15:00-16:00

TEMAKVELD 5: KJÆRLEIK I TEATRET

Sted: Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8, Oslo

“I samband med Skeivt kulturår har Det Norske Teatret og Fotogalleriet samarbeid om utstillinga Skeive Ikoner. Under årets Heddadagane ønskjer vi å markere det skeive kulturåret m.a. gjennom ein panelsamtale i forkant av framsyninga Tid for glede søndag 12. juni kl. 15.00. Dette arrangementet avsluttar ei samtalerekke som Det Norske Teatret og Fotogalleriet arrangerer. Samtalen vil handle om i kva grad teateret har vore og er ein fristad for skeive. Om korleis skeiv kjærleik har blitt og blir framstilt på scenen. Kan det vere sånn at tilhøva i samfunnet utanfor har utvikla seg raskare enn dei historiene vi får oppleve i teateret. Er det skilnad på skeiv kunst og kunst for skeive? Er teateret så liberalt og inkluderande som vi gjerne liker å tenke? Kva kan kunst og teater bety i den skeive likestillings- og frigjeringskampen?”

Medvirkende bekreftes fortløpende, se fotogalleriet.no


HØST 2022

AUGUST

ONSDAG 24. AUGUST KL.18:00

BOKLANSERING: SKEIVE IKONER

Medio-august 2022. Mer informasjon kommer

Pitch forlag ønsker velkommen til lansering av boken 'Skeive ikoner' på London pub, Norges eldste eksisterende homobar, onsdag 24. august fra kl.18:00! Det blir bobler i glasset, Sarah Natasha Melby vil bokbade og det vil være boksalg og signering!


SEPTEMBER

FREDAG 16. SEPTEMBER KL:18:00-22:00

Opplesning av Gerd Brantenberg og utstillingsåpning av Brittany Nelson

Sted: Fotogalleriet, Møllergata 34

Forfatter og “skeivt ikon” Gerd Brantenberg vil lese korte tekster som del av Oslo Kulturnatt og åpningen av utstillingen Meet Me at Infinity av Brittany Nelson. Dørene åpner kl.18:00, opplesningen skjer ca.19:00. Utstillingen står åpen til 22:00.


LØRDAG 17. SEPTEMBER KL.20:00

KONSERT MED KRISTIN NORDERVAL

Sted: Fotogalleriet, Møllergata 34

Kristin Norderval er en utøver, komponist og improvisator hvis karriere spenner mellom vokal-performance og komposisjon, og et repertoar fra fra renessanse- til avantgarde-musikk. Det blir en unik konsertopplevelse når Norderval fremfører deler av sitt repertoar i Fotogalleriets visningsrom lørdag 17. september. Konserten skjer i utstillingen 'Meet Me At Infinity' av den amerikanske kunstneren Brittany Nelson, hvis arbeid undersøker den "skeive ubevisstheten" i teknologi, science fiction-sjangeren, og fotografi.

Komponisten og sangeren Kristin Norderval er inspirert av hybriditet, interaktivitet og ideen om at alt vi gjør er stedsspesifikt. I sine operaer, kammerverk, lydinstallasjoner og musikk for dans og teater, blander hun akustisk og elektronisk lyd, stemmer, og rommets akustiske resonans. I soloverkene hennes behandler hun stemmen sin i sanntid for å skape komplekse soniske lag og uvanlige lydlandskap. Trådløse kontrollere lar henne manipulere lyden med fysiske bevegelser. Arbeidet hennes med Pauline Oliveros over tre tiår var en primær innflytelse når det gjaldt å kombinere strukturell strenghet med improvisasjon.

Kristin tjente først til livets opphold som sopransolist med fokus på samtidsmusikk, særlig amerikanske komponister fra The New York School. Hun fremførte og spilte inn verk av komponister som Philip Glass, John Cage, Pauline Oliveros, Steve Reich, Annea Lockwood, David Lang, Tania Leon, Anne Le Baron, Frances White, Christian Wolff, George Crumb og mange andre. Etter hennes 40-årsdag fokuserte Norderval på komposisjon igjen. Hennes komposisjoner har fått internasjonal anerkjennelse. Solo-CDen hennes «Aural Histories» ble oppført av musikkritikeren Alex Ross (The New Yorker) som en av «Ten Notable Classical Music Recordings of 2012». Hennes opera «The Trials of Patricia Isasa» (2016) vant Quebecs OPUS-pris i to kategorier: beste samtidsmusikk og beste produksjon. Kristin Norderval er for tiden doktorgradsstipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo


SØNDAG 18. SEPTEMBER KL.17/18:00

‘SKEIVE IKONER’ SPESIALVISNING MED OSLO FUSION

I samarbeid med Oslo/Fusion filmfestival viser vi seks norske kortfilmer om og av skeive ikoner i et program spesielt satt sammen for Frogner Kino. Gjester vil være tilstede og det blir også en forsmak på årets Oslo/Fusion festivalprogram!

Filmene som vises er:

Vindu mot vår tid: Om homofile (NRK-intervju med Kim Friele, 1972)

Utukt (Dag Johan Haugerud, 2000)

Fremragende timer (Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen & Jan Dalchow, 2002)

Lærhomsen (Lars Joakim Ringom om Svein Skeid, 2006)

Spinning (Heidi Arnesen, 2006)

The Collectors (Sabina Jacobsson, 2016)

Billetter koster kr. 100,- og inkluderer velkomstdrink og lett servering fra kl. 17:00. Visningen starter kl. 18:00 og billetter kjøpes på Frogner Kino. Filmprogrammet er kuratert av Bård Ydén, festivalleder for Oslo/Fusion på bestilling fra Fotogalleriet.


LØRDAG 24. SEPTEMBER

RETROSPEKTIV: 30 ÅR MED NORSK SKEIV KORTFILM

Sted: Vega Scene, Hausmanns gate 28

Som del av Oslo/Fusion filmfestival vises norske kortfilmer om og av skeive fra de siste 30 årene! Filmprogrammet er kuratert av Bård Ydén, festivalleder for Oslo/Fusion.

Filmene som vises er:

Dual of the senses (Heidi Arnesen, 1991)

Kysset som fikk snøen til å smelte (Frank Mosvold, 1997)

Spinning (av Heidi Arnesen, 2006)

Anti-Reproductive Mating Ritual (Vebjørn Guttormsgaard Møllberg, 2010)

Og leken er god (Vibeke Heide, 2012)

Før hun kom, etter han dro (Marja Bål Nango, 2012)

Knus meg (Irasj Asanti, 2018)

Hva er en kvinne? (Marin Håskjold, 2020)

For billetter, se oslofusion.no eller vegascene.no


FREDAG 23. SEPTEMBER-SØNDAG 16. OKTOBER

SKEIVE IKONER PÅ OSLO NEGATIV

Adresse: Det Gamle Biblioteket, Arne Garborgs plass 4

Åpningstider: kl 11:00 - 18:00

Utdrag av utstillingen Skeive Ikoner som først ble vist på Fotogalleriet våren 2022 vises som del av fotofestivalen Oslo Negativ på Det Gamle Biblioteket. Det selges også bøker og puter med motiv fra utstillingen. For praktisk informasjon og billetter, se oslonegativ.no


OKTOBER

FREDAG 7. OKTOBER KL.20:00-03:00

SKEIVE IKONER KLUBBKVELD

Sted: The Villa, Møllergata 23, Oslo

I forbindelse med utstillingen ‘Skeive Ikoner’ inviterer Fotogalleriet til en “ikonisk” klubbkveld på The Villa! To av ikonene i utstillingen, Halvard Haldorsen og Reidar Engesbak (DJ Deadswan), har vært aktive som DJs, kunstnere, og musikkprodusenter i flere tiår, og dette blir en unik mulighet til å høre de spille i Oslo samme kveld, med DJs fra den yngre skeive klubbscenen. Med skreddersydd visuelt design av Harald Lunde Helgesen fra designkollektivet HAiKw/ skaper klubbkvelden et møte mellom ulike generasjoner skeiv musikk, estetikk, og klubbkultur. Les mer her


siste