Nyheter

LET'S TALK ABOUT IMAGES 2.1.0 #EXERCISE NO.1: MANUEL PELMUŞ OG KATLIN ERDÖDI

Manuel Pelmuş og Katalin Erdödi lanserer #Exercise no. 1 av Let's Talk about Images 2.1.0: Double lecture performance

Tidspunkt: 16. april 2020, 17:00-18:30

Sted 1: Zoom room: https://zoom.us/j/156434508

Sted 2: Oslo – ukjent offentlig rom

I forsøk på å håndtere den pågående krisen, har Fotogalleriet invitert anerkjente og unge kunstnere til å guide oss gjennom tankeprosesser, skape alternative rom for kritisk tenkning og foreslå ny former for samhold, under tittelen Let's Talk about Images 2.1.0. Over de neste åtte ukene vil vi presentere en serie prosjekter av kunstnere som analyserer, stiller spørsmål ved og utforsker vår tid.

I programmets første uke inviterer vi til en unik forelesningsperformance av den prisbelønnede kunstneren og doktorgradsstipendiat ved KHiO Manuel Pelmuş.

Kunstneren vil presentere en ny versjon av to eksisterende arbeid som omhandler verdiproduksjon, forsvinnelsesstrategier, og "tilstedeværelsens økonomi". I lys av den pågående Covid-19-pandemiens konsekvenser for kulturproduksjon og formidling, og basert på verkenes utforsknining av samtidens hyperformidlende og 'performative' opplevelsesøkonomi åpner begge arbeidene for en nødvendig utforskning av noen av de mulige utfallene av krisen vi nå står i.

I sitt kritikeroste soloverk preview (2007), er kunstnerens tilstedeværelse representert utelukkende gjennom hans stemme, som skildrer kroppens bevegelser bak et mørkt slør. Skillelinjene mellom live performance og audioinstallsjon blir uklare, til fordel for en utfordring av sansehierarkiet: hørsel over syn. I Borderlines, som først ble vist på Centre Pompidou i Paris i mai 2019, tar Pelmuş utgangspunkt i sine egne minner av grensekrysning etter Berlinmurens fall: performance og personlige beretninger flettes sammen til forestillinger om synlighet og usynlighet i spennet mellom historie og politisk representasjon. Minnene oppdaterer og reflekterer lekent rundt vårt begrep om grenser, være seg mellom land eller kunstneriske disipliner.

Forelesningsperformancen finner sted over Zoom i norsk tid (GMT+2), og etterfølges av en samtale mellom Pelmuş og kurator Katalin Erdödi. Publikum vil kunne delta aktivt i samtalen og stille spørsmål.

NB: Vi anbefaler at du benytter høretelefoner under performance. Om du opplever 'problemer' i den digitale platformen under performancen, kan dette være en del av verket, da performancen vil hovedsakelig foregå i mørket. Len deg tilbake, slapp av og forbered spørsmål.

OM DELTAKERNE

Manuel Pelmuş arbeider på tvers av forskjellige kontekster, som museum, teater og offentlige rom. Han koreograferer aksjoner, ofte ved bruk av iscenesettelse som en performativ strategi. Hans arbeider reflekterer rundt konstruksjonen av historie, kollektive minner, kroppen som en offentlig sfære, og konteksten av spesifikke steder og institusjoner, for å utfordre eksisterende protokoller for representasjon. Hans kunstneriske arbeid er del av flere offentlige samlinger som live aksjoner. For øyeblikket, er Pelmuş doktorgradsstipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Hans live-arbeider har blitt utstilt ved kunstutstillinger som Off-Biennale, Budapest (2017, 2015); den romanske paviljongen under den 55. Veneziabiennalen (2013); Tate Modern London (2016); Para Site, Hong Kong (2018); Kievbiennalen (2015); Centre Pompidou, Paris (2019, 2015); Museum Ludwig, Köln (2016); BOZAR, Brussel (2020); SALT, Istanbul (2016), Van Abbemuseum, Eindhoven (2014); Museum of Modern Art, Warsawa (2015), blant andre. I 2012 mottok Pelmuş Berlins kunstpris for performancekunst og har senere også mottatt utmerkelsesprisen fra nasjonalt senter for dans i București i 2015.

Katalin Erdödi arbeider som frilanskurator, dramaturg og forsker innenfor feltene samtidskunst og performance, med særlig fokus på tverrdisiplinære samarbeid, politisk engasjerte kunstneriske og kuratoriske strategier, og kunst i det offentlige rom, forstått i sin videste forstand som sosiale, arkitektoniske og diskursive rom. Eksperimentering med ulike formater, fra performance gjennom utstillingsproduksjon til stedsspesifikke prosessorienterte prosjekter, med en interesse for kunst som sosial praksis og et verktøy for kunnskapsproduksjon, står sentralt for hennes praksis.

Hun har arbeider som kurator for kunstinstitusjoner og festivaler som steirischer herbst, Graz; brut/imagetanz festival, Wien; GfZK, Museum of Contemporary Art, Leipzig; Ludwig Museum - Museum of Contemporary Art, Budapest; og Trafó House of Contemporary Arts, Budapest. Som frilanser har hun vært med-grunnlegger og kurator for en rekke selvorganiserte initiativ, som PLACCC Festival, Budapest, en internasjonal festival for stedsspesifikk performance og kunst i offentlige rom; Body Moving, Budapest, et samtidsdansarrangement i urbane rom; og Der Blöde Ditte Mittwoch, Wien, en serie med eksperimentell musikk og performance. For øyeblikket er hun medlem av det kuratoriske styret for uavhengig teater, dans og performance i Wiens kommunale kulturdepartement. Ved siden av sitt kuratoriske virke, samarbeider Erdödi også med performance kunstnere som dramaturg, herunder Sonja Jokiniemi, Gin Müller, Oleg Soulimenko, Sööt/Zeyringer og Doris Uhlich. Hun publiserer regelmessig i ulike kunsttidsskrifter og -magasin, inklusive Bildpunkt, Springerin, etcetera – Performance Arts Magazine, Mezosfera og tranzitblog.

OM LET'S TALK ABOUT IMAGES 2.1.0

Let’s Talk About Images 2.1.0 er et #blihjemme-program initiert og produsert av Fotogalleriet i Oslo, Norge. Programmet finner sted fra 16. april til 7. juni 2020. De deltakende kunstnerne blir annonsert ukentlig over Fotogalleriets Instagramkonto hver mandag. Følg oss på Instagram for følge programmet utvikling og de ulike prosjektene.

Kunstnerisk leder for Fotogalleriet Antonio Cataldo uttaler:

Vi blir ikke heldigitale, men benytter oss av de bredt tilgjengelige plattformene vi har til rådighet for å holde liv i viktige diskusjoner. Dette er i tråd med vår samfunnsoppdrag om å fungere som en katalysator for banebrytende kunstpraksiser, og å gi kunstnere støtte og en plattform til å fortsette deres arbeid i denne usikre tiden. Ved å gjøre dette håper vi å kunne gi dem og publikum en arena til å tenke fritt, uavhengig, og å dele ulike verdener og tilstander med andre.

For mer informasjon om programmet trykk HER eller kontakt oss på [email protected].

siste