Nyheter

Le Book Club – Kapittel 1

15.01.2020 - 16.02.2020
ÅPNING 15.01.2020, 18:00

I samarbeid med kunstner Nina Strand og den Paris-baserte duoen Anna Planas og Pierre Hourquet, er Fotogalleriet stolte over å presentere Le Book Club. En utstilling dedikert til fotoboken som et utstillingsrom i seg selv, fordelt over fem ulike kapitler.

Fotoboken er et objekt i forandring, et objekt som er i stand til å spre seg over store avstander til ulike tider (også utenfor det definerte og autoritære utstillingsrommet). Med sin potensielle bevegelse utfordrer den utstillingsrommets politiske arkitektur og dets koloniale, patriarkalske natur. Å utvikle en fotobok er å dra på en reise; politisk, seksuelt, geografisk, kroppslig, som radikalt forandrer både det reisende objektet og leseren som ønsker den velkommen. Hvor enn den reiser, trer fotoboken inn i nye kontekster, nye samfunn, får midlertidige nasjonaliteter og utfordrer landegrenser.

Gjennom fem kapitler fordelt over fem uker, vil utstillingen Le Book Club utforske fotoboken som utstillingsrom. Gjennom skapelsen av et dekonstruert, utvidet og eksperimentelt visningssted, vil vi teste det fotografiske bildet på ulike måter, i forsøk på å unngå stereotypier og gitte forestillinger. Et nøkkelspørsmål vil være hvorvidt boken kan agere som det primære utstillingsrommet. Og hvis det går, hvordan vil dette utstillingsrommet være?

KAPITTEL 1: ZINES OF THE ZONE
15. - 19. januar

15. januar, 18:00-20:00:
Åpning med konsert og open-call presentasjon av Guilhem All og Julie Hascoët.

ZINES OF THE ZONE er en nomadisk samling av kunstnerbøker og fotorelaterte fanzine. Med base i Frankrike, forflytter samlingen seg på tvers av Europa, hvor organisatorene møter lokale kunstnere, samler og viser publikasjoner. Til åpningen av Le Book Clubs første kapitel har Julie Hascoët og Guilhem All fra Zines of the Zone tatt med sitt mobile bibliotek til Norge for å fortsette sin samling av uavhengige utgivere og ta del i utstillingen. Dette kapittelet vil understreke fanzinens potensiale hva gjelder bevegelse, innhold og kunstnerisk verdi. Under åpningen inviterer Guilhem All publikum til en musikalsk performance. Med en blanding av ulike lydopptak, uvanlige teksturer, looper og raslelyder, er hans performance en invitasjon til en intim fordypning i Alls abstrakte og imaginære visjon.

Guilhem All skaper fanziner, silketrykk, analoge fotografier med bolthullkamera og organiserer workshoper om sin spesifikke praksis. I Brest arrangerer han konserter og produserer fanzinen Flemme Actuelle, som har et kritisk skråblikk på urbansime. Han ble medlem av Zines of the Zone i 2019. All har i tillegg skapt sitt eget musikalske univers med utgangspunkt i hans egen erfaring fra undergrunnsmiljøer på den uavhengige punkscenen.

Julie Hascoët er fotograf og kunstner. I sitt arbeid ser hun på fotografiet som et materiale som bidrar til re-komposisjon, noe som også integreres i hennes installasjons- og bokprosjekter. Hascoëts interesser kretser rundt tema som forfall og ruiner, motstandsbevegelser, kartografi og nomadisme. Utover sin egen praksis, kuratorer hun utstillinger og arrangementer, hovedsakelig i forbindelse med DIY-scenen (bokutstillinger, samtaler og live performancer). Siden 2012 har hun vært medlem av Zines of the Zone, som hun var med på å grunnlegge som en mobil plattform dedikert til kunstnerpubliserte fotofanziner og fotobøker, og organiserer utstillinger av disse rundt om i Europa. I 2019 var hun med på å grunnlegge Querelle collective, som arrangerer konserter i Brest, Frankrike.

TAKK TIL

Fotogalleriets hovedfinansiering kommer fra Norsk Kulturråd. Ytterligere finansiering mottas fra Norsk fotografisk fond (Nofofo). Fotogalleriet mottar delfinansiering fra Kulturdepartementet gjennom deres utstillingshonorarordning og fra Oslo kommune. Utstillingen Le Book Club er muliggjort gjennom generøs støtte fra Stiftelsen Fritt Ord, Acción Cultural Española og Pro Helvetia. Fotogalleriet ønsker også å rette takk til Forbundet Frie Fotografer (FFF) for vedvarende samarbeid.

siste