Nyheter

Le Book Club – Kapittel 5

12.02.2020 - 16.02.2020
ÅPNING 12.02.2020, 18:00

I samarbeid med kunstner Nina Strand og den Paris-baserte duoen Anna Planas og Pierre Hourquet, er Fotogalleriet stolte over å presentere Le Book Club. En utstilling dedikert til fotoboken som et utstillingsrom i seg selv, fordelt over fem ulike kapitler.

Fotoboken er et objekt i forandring, et objekt som er i stand til å spre seg over store avstander til ulike tider (også utenfor det definerte og autoritære utstillingsrommet). Med sin potensielle bevegelse utfordrer den utstillingsrommets politiske arkitektur og dets koloniale, patriarkalske natur. Å utvikle en fotobok er å dra på en reise; politisk, seksuelt, geografisk, kroppslig, som radikalt forandrer både det reisende objektet og leseren som ønsker den velkommen. Hvor enn den reiser, trer fotoboken inn i nye kontekster, nye samfunn, får midlertidige nasjonaliteter og utfordrer landegrenser.

Gjennom fem kapitler fordelt over fem uker, vil utstillingen Le Book Club utforske fotoboken som utstillingsrom. Gjennom skapelsen av et dekonstruert, utvidet og eksperimentelt visningssted, vil vi teste det fotografiske bildet på ulike måter, i forsøk på å unngå stereotypier og gitte forestillinger. Et nøkkelspørsmål vil være hvorvidt boken kan agere som det primære utstillingsrommet. Og hvis det går, hvordan vil dette utstillingsrommet være?

KAPITTEL 5: CARMEN WINANT

12. - 16. februar

12. februar, 18:00-20:00:
Åpning av Carmen Winants «Notes on Fundmental Joy».

Notes on Fundamental Joy er et eksperimentelt arbeid som befinner seg i krysningsfeltet mellom et kunstprosjekt og et historisk dokument. Arkivmateriale fra Womyn's Land – lesbiske, feministiske og separatistiske samfunn i USA, på 60-80-tallet, med et særlig fokus rettet mot Ovulars, en serie dedikerte, fotografi-workshops.

På Fotogalleriet presenterer Winant den historiske konteksten; pamfletter som bidro til å forme hennes prosjekt. Vi viser også kontaktkopiene til Carol Newhouse, en av Womyn fotografene som organiserte Ovulars og deltok i den skeive, lesbiske frigjøringen. Disse har ikke tidligere blitt stilt ut. I tillegg viser vi en serie bilder av Honey Lee Cottrell.

OM KUNSTNEREN

Carmen Winant er kunstner og skribent, bosatt i Columbus, OH, USA. Hun er Roy Lichtenstein Endowed Chair of Studio Art ved Ohio State University. I sitt arbeid bruker Winant installasjon og collage til å undersøke feministiske strategier for overlevelse og opprør. Hun er 2019 Guggenheim Fellow i fotografi. Nylige utstillinger inkluderer W.A.R., Cave, 2019; Body/Index, Stene Projects, 2018, og Pictures of Women Working, Skibum MacArthur, 2016. Blant hennes publikasjoner er My Birth, utgitt av SPBH Editions (UK) parallelt med hennes utstilling på MoMA i 2018; My Life as a Man, utgitt av Horses Think Press, med originale tekstbidrag fra Moyra Davey, Matthew Brannon, Michael Ned Holte, Kenneth Goldsmith, Jonathan Griffin, John Yau, Courtney Fiske, Ross Simonini, Sarah McMenimen og Geoffrey Hilsabeck.

TAKK TIL
Fotogalleriets hovedfinansiering kommer fra Norsk Kulturråd. Ytterligere finansiering mottas fra Norsk fotografisk fond (Nofofo). Fotogalleriet mottar delfinansiering fra Kulturdepartementet gjennom deres utstillingshonorarordning og fra Oslo kommune. Utstillingen Le Book Club er muliggjort gjennom generøs støtte fra Stiftelsen Fritt Ord, Acción Cultural Española og Pro Helvetia. Fotogalleriet ønsker også å rette takk til Forbundet Frie Fotografer (FFF) for vedvarende samarbeid.

siste