Exhibitions

Vårutstillingen 2022

Siden 1976 har Vårutstillingen vært en sentral begivenhet for norsk fotografisk kunst. Over 46 år, med nesten like mange utgaver, har denne rekken med utstillinger fremmet fotografiets posisjon på den norske kunstscenen. Som en del av en lang salongtradisjon presenterer utstillingen arbeider valgt gjennom en fagfellejuryering basert på åpen innsendelse. Hver utgave av Vårutstillingen gir oss innblikk i hva som opptar kunstnerne i fotokunstmiljøet, og på den måten fungerer utstillingen som et tidsbilde.

Hva er det som opptar kunstnerne i årets utgave? Juryen, ledet av Sofie Amalie Klougart, sier:

Årets utstilling består av verk fra elleve kunstnere som på distinkt vis utforsker fasetter av samtiden vi lever i. Verkene favner bredt både tematisk og teknisk og i år finnes verk som benytter seg av virituell virkelighet; dokumentariske og fiksjonelle videoarbeider; analoge mørkeromsarbeider og skulptur. De utvalgte kunstnerne har forent håndverk med konsept, og under juryeringen bet vi oss merke i noen tydelige tematiske fellestrekk. Derfor er årets utstilling bygget opp rundt tre tilbakevendende temaer: natur, det performative og sci-fi. Vi håper dette grepet bidrar til å åpne utstillingen for deg som måtte besøke den. Ønsket om å tilgjengeliggjøre verkene for publikum er også grunnlaget for vår beslutning om å invitere tre ulike skribenter – musikkviter og stipendiat ved Norges musikkhøgskole Hild Borchgrevink, kritiker og forfatter Bernhard Ellefsen og kurator Antonio Cataldo – til å skrive hvert sitt essay med utgangspunkt i verkenes relasjon til disse temaene. I forlengelsen av dette vil vi også arrangere tre samtaler med kunstnerne og forfatterne i løpet av utstillingsperioden.


OM VÅRUTSTILLINGEN
Vårutstillingen er et årlig arrangement av kunstnere for andre kunstnere. Etter vedtak fra FFFs generalforsamling i 1976, ble Vårutstillingen etablert, som et motsvar til Høstutstillingen, for å sikre fotografiets posisjon på samtidkunstscenen. Utstillingen er basert på åpen innsendelse og en grundig fagfellejurying.

OM ÅRETS JURY
Årets jury 2022 har bestått av Sofie Amalie Klougart, Bjørn-Henrik Lybeck og Marianne Bjørnmyr.

OM FOTOKUNSTPRISEN
Siden 2010 har Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) årlig delt utFotokunstprisen, Norges største pris for fotografi, til en av de deltagende kunstnerne i Vårutstillingen.


OM FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER
Forbundet Frie Fotografer (FFF) ble dannet etter initiativ av Knut Evensen og Robert Meyer i 1974 da behovet for å fremme anseelsen for kunstnerisk fotografi var stort. Siden har FFF vært en landsdekkende medlemsorganisasjon som favner bredt og driver et ambisiøst faglig og politisk arbeid for å kunne formidle kunstfotografiet i Norge, samt ivareta kunstnernes fagpolitiske interesser.

OM FOTOGALLERIET
Fotogalleriet er den første nordiske institusjonen utelukkende dedikert til fotografi som kritisk kunstnerisk praksis. Siden oppstarten i 1977 har Fotogalleriet, gjennom formidling og utstillinger, fungert som en brobygger mellom den nasjonale og internasjonale diskursen. Fotogalleriet har samarbeidet tett med FFF i fire tiår med arrangeringen av Vårutstillingen.

TAKK TIL
Forbundet Frie Fotografer ønsker å takke Bildende Kunstneres Hjelpefond, Fritt Ord, Norsk Fotografisk Fond, Kulturdepartementet og Oslo kommune for støtte til Vårutstillingen.
Fotogalleriets hovedfinansiering kommer fra Kulturdepartementet; ytterligere finansiering kommer fra Norsk fotografisk fond (Nofofo) og Oslo kommune.

latest